Soms komen mensen bij mij met een partner die het gewoon niet snapt. Zo’n partner die er al veel beter mee door zou kunnen als hij of zij nou maar gewoon zou veránderen. Gewoon zou doen wat zijn / haar lief zegt, dan zou het allemaal goed komen. Simpel. Die partner moet veranderen. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?
Irritatie en machteloosheid
De reacties hierop van de als “probleem” bestempelde partner variëren van heftige irritatie, wanhopige machteloosheid tot bekijk-het-maar-ik-ben-nou-eenmaal-zo-onverschilligheid. Maar veranderen in de gewenste richting? Mwa.
Veranderen
Deze projectmatige houding ten aanzien van je partner werkt meestal maar beperkt. Natuurlijk kun je last hebben van specifiek gedrag van je partner. En het werkt wel heel goed als je vertelt hoe jij je daarbij voelt en om te vragen of hij/zij rekening wil houden met jouw gevoel, wensen en behoeftes. Dat gaat over positieve interactie tussen jullie. Geen verwijt, geen verbeterprojectjes.
Iets anders is het als je verwacht dat je introverte, verlegen partner jou publiekelijk de liefde gaat verklaren, of “spontaan en gezellig” gaat doen of misschien wel de gangmaker wordt op jouw drukke familiefeesten. Of dat je verwacht dat je dromerige wikker-en-weger een daadkrachtige knopendoorhakker wordt.
Niet goed genoeg
Met het idee dat je partner moet veranderen, zend je de boodschap dat je partner, zoals hij/zij nu is, niet goed genoeg is. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar voor mij is die boodschap niet erg motiverend. Het geeft geen blij gevoel en is al helemaal niet goed voor de onderlinge verbinding. Het is meestal wel een snelle route naar minder lol, minder fijne gesprekken, minder geluk samen.
En nog een goede reden om het anders aan te pakken, is dat mensen niet veranderen onder druk. “When people feel criticized, disliked, and unappreciated they are unable to change.” https://www.gottman.com/blog/be-the-change-you-wish-to-see-in-your-relationship/ Zelfs al zouden ze dus willen veranderen, dan gaat dat onder die afkeurende druk niet gebeuren.
Wat wil je echt
Dus: voel jij veranderdrang of merk je dat je de neiging hebt om je partner projectmatig of als “het probleem” te bekijken? Vraag je dan af wat er werkelijk speelt. Wat geeft jou het idee dat je partner moet veranderen. Welke behoefte ligt daaronder? Misschien loopt het niet lekker tussen jullie, mis je het contact en is jouw idee dat je partner moet veranderen eigenlijk een vraag om meer contact. Wat wil je echt, diep van binnen? Vaak vertalen we wat we missen in een verwijt. Kun je dit gemis delen met je partner, niet met een verwijt, maar op een manier die wel verbindend is?
Samen
Toch moeilijker dan je dacht? Heeft jullie relatie hieronder te lijden en komen jullie er zelf niet uit? Kom langs, het kan echt anders, als is het dan waarschijnlijk niet alleen je partner die het anders gaat doen 😉