Vertrouwen in relaties: knikkers in een pot

Vertrouwen speelt in alle relaties een rol. In vriendschap, op je werk,  binnen het gezin, in je relatie.

Toen onze dochters kleiner waren, stond er bij de opvang een knikkerpot op tafel. Prachtige, gekleurde knikkers. Waren de kinderen gezellig, vriendelijk, of ronduit braaf geweest, dan werd er een knikker in de pot gedaan. Wat een feest! Voor mij als kersverse moeder een eye-opener, dat simpelweg een knikker in een pot (waarbij de regel was “kijken met je ogen, niet met je handen of je mond”), zoveel plezier kon geven. In diezelfde geest, schafte ik een stapel stickervellen aan, voor blijde en vrolijke gebeurtenissen. Meestal vergat ik die uit te delen, maar het idee was leuk.

Jaren later, kom ik dit idee van de knikkerpot ook tegen bij Brené Brown:

“Whenever someone supports you, or is kind to you or sticks up for you…you put marbles in the jar. When people are mean, or disrespectful or share your secrets, marbles come out… Trust is built one marble at a time.”

Vertrouwen in relaties is de basis van het samenzijn. Het creëert de veilige plek waarbinnen je jezelf kunt laten zien. Vertrouwen bouw je op, steentje voor steentje, knikker voor knikker. Het vraagt tijd en regelmatige, kleine acties: regelmatig een knikker erbij, af en toe een knikker eruit.

Met veel knikkers in de pot, kun je samen tegen een stootje.


Image by SeaReeds from Pixabay

Maar wat nu als degene die jij vertrouwt, dit vertrouwen beschaamd? Of misschien is jouw gedrag wel de reden dat de knikkers uit de pot gaan. Het kan een groot verraad zijn, bijvoorbeeld vreemd gaan, terwijl jij dacht dat jullie monogaam waren. Gooi je de hele knikkerpot dan aan diggelen? Of gaat alles eruit op een paar kostbare bonken of kalebassen na?

Het kan ook een schijnbaar kleine vertrouwensbreuk zijn: je partner vertelt iets aan je moeder wat jij niet wilde delen. Of jij neemt het niet voor je partner op, wanneer deze zich kwetsbaar voelt in een discussie. Hij of zij komt een afspraak niet na die voor jou belangrijk is. Wat gebeurt er dan? Gaat er 1 knikker uit of zijn het er meer?

Daar zit je met je ernstig lege(re) knikkerpot. Het goede nieuws: als je in basis een liefdevolle relatie hebt en als je wilt, dan kun je de knikkerpot weer vullen, samen met je partner. Met zorg en aandacht. Niet meteen, misschien. Maar toch. Met regelmatige, kleine acties. Welke? Bijvoorbeeld je afspraken nakomen -ook de hele kleine- interesse te tonen in elkaar, door écht aanwezig te zijn in plaats van een mentale to-do lijst doornemen, door het voor de ander op te nemen, door waardering te tonen, door tijd met elkaar door te brengen en met milde blik naar elkaar te kijken.

Wat doe jij als jouw vertrouwen een deuk(je) oploopt?

Recent Related Posts

2 thoughts on “Vertrouwen in relaties: knikkers in een pot

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *